Składniki
– 200 g kaszy gryczanej
– 1 czerwona papryka
– 4 duże pieczarki
– 1 por (biała część)
– 1 ząbek czosnku
– 0,7 litra bulionu warzywnego
– 1 lampka wina
– 2 łyżki masła klarowanego
– 2 łyżki tartego parmezanu
– Natka pietruszka do podania
– Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Paprykę, pieczarki kroimy w kostkę, por w paski a obrany czosnek drobno siekamy. Do rondelka na małym ogniu dajemy 1 łyżkę masła, czosnek i por. Delikatnie szklimy i po chwili dodajemy kaszę gryczaną. Prażymy przez 3 minuty , dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i zalewamy winem. Jak wino odparuje, dodajemy paprykę i zalewamy 1/3 bulionu. Dusimy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Bulion dolewamy jeszcze w dwóch turach, za każdym razem gdy już dodany odparuje (po około 5 minutach kolejną porcję). Gdy kasza gryczana będzie już miękka, dodajemy łyżkę masła, parmezan i doprawiamy wg własnych upodobań. Podajemy ze świeżą pietruszką. Kaszotto gotowe!