Składniki
- 4 jajka (duże L), świeże i ogrzane w temp. pokojowej
- 200 g masła
- skórka i sok z 1-1,5 cytryny
- skórka i sok z 1 mandarynki
- 0,5 szklanki (100 g) cukru
- 1 laska wanilii lub 2 łyżki cukru wanilinowego
- 1 szklanka (160 g) mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki (90 g) mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- do posmarowania formy: 1 łyżka masła i około 3 łyżek mielonych orzechów, migdałów lub bułki tartej
Potrzebna będzie forma na babkę z kominem pośrodku, o pojemności minimum 2,5 litra (o średnicy 22 cm), ale może być większa.
Przygotowanie
- Jajka wyjąć wcześniej z lodówki i ogrzać w temp. pokojowej. Formę na babkę posmarować 1 łyżką masła i wysypać mielonymi orzechami (lub bułką tartą). Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu).
- Masło roztopić, dodać sok i skórkę z cytryny oraz sok i skórkę z mandarynki, przestudzić (ma być ciepłe, letnie).
- Do większej miski wbić jajka, dodać cukier i ubijać przez około 10 minut na jasną, gęstą i puszystą masę. W międzyczasie dodać ziarenka wyskrobane z przepołowionej laski wanilii lub cukier wanilinowy.
- Do drugiej miski przesiać mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, wymieszać.
- Do ubitych jajek dodać mieszankę mąki i zmiksować krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolite ciasto (można przez chwilę miksować mikserem, później przez chwilę mieszać delikatnie szpatułką, później znów zmiksować).
- Do ciasta wlać masło i zmiksować do połączenia się składników w jednolite ciasto (będzie miało konsystencję podobną do ugotowanego budyniu). Masę wylać do przygotowanej formy (ma wypełnić formę nie więcej niż do około 2/3 objętości) i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 minut (do suchego patyczka).
Pamiętać: składniki w temperaturze pokojowej oraz nie mieszać/miksować za mocno.