Babka cytrynowa

drukuj

Składniki

  • 4 jajka (duże L), świeże i ogrzane w temp. pokojowej
  • 200 g masła
  • skórka i sok z 1-1,5 cytryny
  • skórka i sok z 1 mandarynki
  • 0,5 szklanki (100 g) cukru
  • 1 laska wanilii lub 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1 szklanka (160 g) mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki (90 g) mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • do posmarowania formy: 1 łyżka masła i około 3 łyżek mielonych orzechów, migdałów lub bułki tartej

Potrzebna będzie forma na babkę z kominem pośrodku, o pojemności minimum 2,5 litra (o średnicy 22 cm), ale może być większa.

Przygotowanie

  • Jajka wyjąć wcześniej z lodówki i ogrzać w temp. pokojowej. Formę na babkę posmarować 1 łyżką masła i wysypać mielonymi orzechami (lub bułką tartą). Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu).
  • Masło roztopić, dodać sok i skórkę z cytryny oraz sok i skórkę z mandarynki, przestudzić (ma być ciepłe, letnie).
  • Do większej miski wbić jajka, dodać cukier i ubijać przez około 10 minut na jasną, gęstą i puszystą masę. W międzyczasie dodać ziarenka wyskrobane z przepołowionej laski wanilii lub cukier wanilinowy.
  • Do drugiej miski przesiać mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, wymieszać.
  • Do ubitych jajek dodać mieszankę mąki i zmiksować krótko na małych obrotach miksera do połączenia się składników w jednolite ciasto (można przez chwilę miksować mikserem, później przez chwilę mieszać delikatnie szpatułką, później znów zmiksować).
  • Do ciasta wlać masło i zmiksować do połączenia się składników w jednolite ciasto (będzie miało konsystencję podobną do ugotowanego budyniu). Masę wylać do przygotowanej formy (ma wypełnić formę nie więcej niż do około 2/3 objętości) i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 minut (do suchego patyczka).

Pamiętać: składniki w temperaturze pokojowej oraz nie mieszać/miksować za mocno.

Dodaj komentarz