SKŁADNIKI NA 12 SZTUK
- 4 dojrzałe banany
- 100 ml oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej razowej/graham
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki siekanych migdałów (najlepiej tych ze skórką) lub orzechów włoskich
PRZYGOTOWANIE – 15 minut
Banany rozgniatamy widelcem w misce – nie musi być bardzo dokładnie. W większej misce ubijamy/miksujemy olej z jajkami i dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Po połączeniu składników dodajemy banany i miksujemy na jednolitą, lekko lejącą masę. Na koniec dodajemy orzechy (posiekane, ale niezbyt drobno) i delikatnie mieszamy wszystko łyżką. Dla lżejsze konsystencji zamiast orzechów można dodać łyżkę masła orzechowego.
PIECZENIE
Przekładamy do foremek i pieczemy 20 minut w 200 stopniach.