Bananowe muffiny

drukuj

SKŁADNIKI NA 12 SZTUK

  • 4 dojrzałe banany
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej razowej/graham
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki siekanych migdałów (najlepiej tych ze skórką) lub orzechów włoskich

PRZYGOTOWANIE – 15 minut

Banany rozgniatamy widelcem w misce – nie musi być bardzo dokładnie. W większej misce ubijamy/miksujemy olej z jajkami i dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz cynamon. Po połączeniu składników dodajemy banany i miksujemy na jednolitą, lekko lejącą masę. Na koniec dodajemy orzechy (posiekane, ale niezbyt drobno) i delikatnie mieszamy wszystko łyżką.  Dla lżejsze konsystencji zamiast orzechów można dodać łyżkę masła orzechowego.

PIECZENIE

Przekładamy do foremek i pieczemy 20 minut w 200 stopniach.

Dodaj komentarz