Dynia z jarmużem

drukuj

Składniki

  • 350 g dyni piżmowej (lub batatów)
  • 100 g kaszy gryczanej (1 woreczek)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 4 liście jarmużu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 50 g sera feta

Przygotowanie

  • Dynię obrać, pokroić w niedużą kosteczkę, doprawić solą i pieprzem. Usmażyć na patelni z nieprzywierającym dnem na łyżce oliwy (ok. 10 minut, mieszając) lub ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i upiec (ok. 20 minut, 200 stopni C).
  • Kaszę gryczaną ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, wyłożyć do miski i wymieszać z sosem sojowym.
  • Jarmuż umyć, oderwać miękkie liście od twardej części pośrodku, posiekać, wrzucić na minutę na wrzątek, odcedzić.
  • Na patelnię wlać oliwę, poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać pokrojony na plasterki czosnek i tymianek, smażyć przez minutę.
  • Dodać kaszę gryczaną, papryczkę chili i mieszając smażyć przez pół minuty. Następnie dodać usmażoną lub upieczoną dynię a na koniec jarmuż. Wymieszać, dodać ocet balsamiczny i smażyć jeszcze przez 1 – 2 minuty. Pod koniec posypać serem feta.

Dodaj komentarz