- 500 g fasola Jaś
- opakowanie wędzonego tofu
- 1 puszka pomidorów w zalewie
- 3 łyżki koncentrat pomidorowy
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- majeranek 1 łyżeczka
- cząber 1 łyżeczka
- papryka słodka 1 łyżeczka
- wędzona papryka 1 łyżeczka
- sól, pieprz, papryka ostra do smaku
- świeże zioła
Fasolę namoczyć na noc (12 godzin). Następnego dnia odlać wodę w której moczyła się fasola i zalać świeżą. Wsypać po łyżeczce cząbru i majeranku i gotować fasolę na małym ogniu.Cebulę obrać i pokroić w piórka. Do gotującej się fasoli dodać czosnek wyciśnięty. Na patelni usmażyć cebulę. Dodać wszystko do gotującej się fasoli, kiedy będzie już prawie miękka. Pomidory w zalewie zblendować razem z łyżką fasoli. Dodać pomidory i zioła do fasoli. Doprawić solą, pieprzem, papryką, zagęścić przecierem pomidorowym, zagotować. Podawać z chlebem.