Fasolka po bretońsku

drukuj
  • 500 g fasola Jaś
  • opakowanie wędzonego tofu
  • 1 puszka pomidorów w zalewie
  • 3 łyżki koncentrat pomidorowy
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek 1 łyżeczka
  • cząber 1 łyżeczka
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • wędzona papryka 1 łyżeczka
  • sól, pieprz, papryka ostra do smaku
  • świeże zioła

Fasolę namoczyć na noc (12 godzin). Następnego dnia odlać wodę w której moczyła się fasola i zalać świeżą. Wsypać po łyżeczce cząbru i majeranku i gotować fasolę na małym ogniu.Cebulę obrać i pokroić w piórka. Do gotującej się fasoli dodać czosnek wyciśnięty. Na patelni usmażyć cebulę. Dodać wszystko do gotującej się fasoli, kiedy będzie już prawie miękka. Pomidory w zalewie zblendować razem z łyżką fasoli. Dodać pomidory i zioła do fasoli. Doprawić solą, pieprzem, papryką, zagęścić przecierem pomidorowym, zagotować. Podawać z chlebem.

Dodaj komentarz