Fit gofry twarogowe

drukuj

SKŁADNIKI

  • 200 g zmielonego twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej / pełnoziarnistej / jaglanej (ok. 30 g)
  • 1 łyżeczka syropu klonowego / miodu / erytrolu / cukru
  • solidna szczypta cynamonu
  • do podania dodatkowo: jogurt naturalny, owoce (borówki, maliny, śliwki), masło orzechowe, nutella

PRZYGOTOWANIE

  1. Twaróg mieszamy z jajkami, mąką, wybranym słodzidłem (nie musicie go dodawać, a potem po prostu podać gofry z czymś słodkim, bo same w sobie nie są słodkie ;-)) i cynamonem.
  2. Lekko natłuszczamy gofrownicę (najlepiej delikatnie wacikiem, ale dobrej jakości sprzęt czasem nawet tego nie potrzebuje ;-)), a następnie porządnie ją rozgrzewamy.
  3. Masę dzielimy na 4 części i umieszczamy pierwszą w gofrownicy piekąc gofry ok. 2-3 minuty delikatnie podnosząc wieczko i sprawdzając czy gofry się już przepiekły i odchodzą swobodnie od gofrownicy.

Dodaj komentarz