Hreczniaki – kotleciki z kaszy gryczanej

drukuj
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 20 dag tłustego twarogu (ma się kruszyć)
  • 1 duże jajko
  • 1 spora cebula (ok.12 dag)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/4 łyżeczki suszonej mięty
  • 3 dag mielonych orzechów włoskich (około)
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
Kaszę wypłukać zimną wodą, wsypać do garnka i zalać 2 szklankami zimnej wody. Ugotować na małym ogniu, aż się cały płyn wchłonie. Wystudzić.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na 1 łyżce oliwy.
Do kaszy wrzucić rozduszony widelcem (duszę już w kaszy) twaróg i przyprawy. Dodać cebulę. Dobrze wymieszać, spróbować czy dobre, ewentualnie doprawić. Dodać jajko, wymieszać na gładką masę.
Bułkę tartą wymieszać z orzechami. Z masy formować kotleciki, obtaczać w bułce z orzechami. Smażyć na gorącej oliwie.

Bardzo dobre z pieczonymi ziemniakami i kapustą kiszoną albo surówką z buraków.

Dodaj komentarz