- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 20 dag tłustego twarogu (ma się kruszyć)
- 1 duże jajko
- 1 spora cebula (ok.12 dag)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki suszonej mięty
- 3 dag mielonych orzechów włoskich (około)
- 3 łyżki bułki tartej
- 4 łyżki oliwy lub oleju
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na 1 łyżce oliwy.
Do kaszy wrzucić rozduszony widelcem (duszę już w kaszy) twaróg i przyprawy. Dodać cebulę. Dobrze wymieszać, spróbować czy dobre, ewentualnie doprawić. Dodać jajko, wymieszać na gładką masę.
Bułkę tartą wymieszać z orzechami. Z masy formować kotleciki, obtaczać w bułce z orzechami. Smażyć na gorącej oliwie.
Bardzo dobre z pieczonymi ziemniakami i kapustą kiszoną albo surówką z buraków.