Muffinki dyniowe z orzechami

1 szklanka puree z dyni 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki oleju 2  jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika (lub cynamonu) łyżka cukru szczypta soli 1/2 szklanki pokrojonych orzechów – laskowych lub włoskich Najpierw zrobić purre z dyni. Upiec dynię (30 … Czytaj dalej

Dorayaki

Składniki:

  • szklanka mąki
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • 1 łyżka miodu

Wymieszać jaja, mleko i miód. Zmieszać mąkę z proszkiem. Połączyć i wymieszać. Oryginalnie podaje się z pastą z czerwonej fasoli, ale można podawać również z dżemami, musami, nutellą, miodem.

Czytaj dalej