Kaszotto z pieczarkami i porem

Składniki – 200 g kaszy gryczanej– 1 czerwona papryka– 4 duże pieczarki– 1 por (biała część)– 1 ząbek czosnku– 0,7 litra bulionu warzywnego– 1 lampka wina– 2 łyżki masła klarowanego– 2 łyżki tartego parmezanu– Natka pietruszka do podania– Sól, pieprz do smaku   Przygotowanie: Paprykę, pieczarki kroimy w kostkę, por w paski a obrany czosnek drobno siekamy. Do rondelka na małym ogniu dajemy 1 … Czytaj dalej

Dynia z jarmużem

Składniki 350 g dyni piżmowej (lub batatów) 100 g kaszy gryczanej (1 woreczek) 1 łyżka sosu sojowego 4 liście jarmużu 1 łyżka oliwy 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 papryczki chili 2 łyżeczki octu balsamicznego 50 g sera feta Przygotowanie Dynię obrać, pokroić w niedużą kosteczkę, doprawić solą i pieprzem. … Czytaj dalej

Hreczniaki – kotleciki z kaszy gryczanej

1 szklanka kaszy gryczanej 20 dag tłustego twarogu (ma się kruszyć) 1 duże jajko 1 spora cebula (ok.12 dag) 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki suszonego tymianku 1/4 łyżeczki suszonej mięty 3 dag mielonych orzechów włoskich (około) 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki oliwy lub oleju Kaszę wypłukać zimną wodą, wsypać do garnka … Czytaj dalej

Curry z kalafiorem i soczewicą

3 łyżki oleju roślinnego 1 cebula, drobno posiekana 1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany 25 g korzenia imbiru, startego 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki mielonego kuminu 0,5 łyżeczki kurkumy 75 g czerwonej soczewicy 150 ml gorącego bulionu warzywnego 1 kalafior, podzielony na małe różyczki 1 duża marchewka, obrana i pokrojona w kostkę 1 puszka … Czytaj dalej

Fasolka po bretońsku

500 g fasola Jaś opakowanie wędzonego tofu 1 puszka pomidorów w zalewie 3 łyżki koncentrat pomidorowy 2 cebule 2 ząbki czosnku majeranek 1 łyżeczka cząber 1 łyżeczka papryka słodka 1 łyżeczka wędzona papryka 1 łyżeczka sól, pieprz, papryka ostra do smaku świeże zioła Fasolę namoczyć na noc (12 godzin). Następnego dnia odlać wodę w której … Czytaj dalej

Kopytka

400 g ugotowanych ziemniaków 100 g mąki 1 jajko sól Przygotowanie Na stolnicę przesiać mąkę, dodać ziemniaki, zrobić w środku wgłębienie i wbić w nie jajko. Całość posolić i zagnieść gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypać delikatnie mąką. Można użyć miksera planetarnego (łopatki). Im mniej dodamy mąki, tym kopytka będą delikatniejsze. Zagotować duży garnek z … Czytaj dalej

Kotlety jajeczne z dynią

Składniki ma 8 sztuk 300 g upieczonej dyni 4 jajka ugotowane na twardo 1 jajko surowe masło klarowane do smażenia 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia Przygotowanie Ok 500 g dyni obrać, usunąć pestki, pokroić w 1,5 cm kostkę. Włożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez … Czytaj dalej