Tiramisu

Składniki: 500g mascarpone 3 jajka paczka biszkoptów do pół szklanki cukru filizanka mocnej kawy 20ml likieru np. kawowego, rumu lub wódki z zapachem np. rumowym Przygotowanie: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy mascarpone i delikatnie mieszamy. Po połączeniu całości dodajemy likier i odstawiamy. Ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli … Czytaj dalej

Piernik korzenny

Składniki: 80g mąki pszennej 70g mąki zytniej razowej 20g mąki ziemniaczanej 100g powideł (5 płaskich łyżek) 3 łyżki cukru 150g miodu (10 płaskich łyżek) 150g masła 50ml wody 3 jaja 15g kakao bakalie: po 20g, w sumie np. 60g 4 łyżeczki przyprawy do pierników 15ml rumu (3 łyżeczki) 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Tłuszcz, cukier … Czytaj dalej

Kopytka

400 g ugotowanych ziemniaków 100 g mąki 1 jajko sól Przygotowanie Na stolnicę przesiać mąkę, dodać ziemniaki, zrobić w środku wgłębienie i wbić w nie jajko. Całość posolić i zagnieść gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypać delikatnie mąką. Można użyć miksera planetarnego (łopatki). Im mniej dodamy mąki, tym kopytka będą delikatniejsze. Zagotować duży garnek z … Czytaj dalej

Czekolada na gorąco

Składniki 4 porcje, po 386 kcal 450 ml mleka 200 ml śmietanki kremówki 30% 100 g gorzkiej czekolady Przygotowanie Do rondelka wlać mleko i śmietankę kremówkę i mieszając podgrzać prawie do zagotowania. Stopniowo dodawać po kosteczce czekoladę cały czas energicznie mieszając. Zagotować i jeszcze chwilę pogotować aż czekolada będzie gładka i kremowa. Zdjąć z ognia … Czytaj dalej

Sernik bananowy

spód: herbatniki 150g masło 80g lub płatki owsiane instant masło orzechowe masa serowa zmielony twaróg na serniki, 1kg (może być z wiaderka) 3-4 małe jaja 5 dojrzałe banany (~500g) 2 łyżki mąki pszennej (wychodziło też na kokosowej) 3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub budyń 1-2) można dodać zamiast 2 bananów: mleczko kokosowe = tłuszcz można dodać: … Czytaj dalej

Blok czekoladowy

Składniki: 0,5 szklanki mleka 1 łyżka cukru + 1 łyżka laktozy/inuliny 20 dkg masła (roślinnego) 1 cukier waniliowy 3 szklanki mleka w proszku 6 łyżeczek czubatych kakao Wymieszać mleko w proszku z kakao. Mleko z cukrem gotować do rozpuszczenia. Dodać masło. Zmniejszyć gaz i dodawać powoli mleko w proszku ciągle mieszając.

Placuszki kakaowe z okary

Składniki na 20 sztuk: 200g okary 75g mąki ryżowej łyżka kakao 4 łyżeczki brązowego cukru płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki mleka jajko Do miski przesiewamy mąkę ryżową, dodajemy kakao, proszek do pieczenia, cukier, okarę, jajko i mleko. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Placuszki smażmy na delikatnie natłuszczonej patelni.

Kotlety jajeczne z dynią

Składniki ma 8 sztuk 300 g upieczonej dyni 4 jajka ugotowane na twardo 1 jajko surowe masło klarowane do smażenia 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia Przygotowanie Ok 500 g dyni obrać, usunąć pestki, pokroić w 1,5 cm kostkę. Włożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez … Czytaj dalej

Makowiec japoński

Składniki: 250g maku 4 jabłka 5 małych jajek 5 łyżek kaszy manny 150ml oleju rzepakowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao otarta skórka z pomarańczy i cytryny 2 łyżki rumu 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 0,5 szklanki orzechów włoskich 0,5 szklanki żurawiny 100g suszonych śliwek bez pestek Do dekoracji: … Czytaj dalej

Muffinki dyniowe z orzechami

1 szklanka puree z dyni 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki oleju 2  jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika (lub cynamonu) łyżka cukru szczypta soli 1/2 szklanki pokrojonych orzechów – laskowych lub włoskich Najpierw zrobić purre z dyni. Upiec dynię (30 … Czytaj dalej