Kopytka

drukuj
  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 100 g mąki
  • 1 jajko
  • sól

Przygotowanie

  • Na stolnicę przesiać mąkę, dodać ziemniaki, zrobić w środku wgłębienie i wbić w nie jajko. Całość posolić i zagnieść gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypać delikatnie mąką. Można użyć miksera planetarnego (łopatki). Im mniej dodamy mąki, tym kopytka będą delikatniejsze.
  • Zagotować duży garnek z osoloną wodą. Ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować wałeczek o grubości kciuka. Nożem odkrajać kawałki tzw. „kopytka” o szerokości ok. 1,5 – 2 cm.
  • Wrzucać na gotującą się wodę i gotować przez ok. 4 minuty licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię lub do miękkości. W trakcie gotowania delikatnie przemieszać wodę drewnianą łyżką sprawdzając czy kopytka nie przykleiły się do dna. Wyławiać łyżką cedzakową i wykładać na talerze.

Rady

  • Ilość mąki dodana do kopytek może się różnić w zależności od tego jak wilgotne będą ziemniaki. Pamiętajmy, że im mniej mąki tym kopytka bardziej delikatne i miękkie.
  • Jeśli używamy puree ziemniaczanego z poprzedniego dnia, pamiętajmy o wcześniejszym ponownym, dokładnym ich ugnieceniu np. praską, aby nie pozostały w cieście grudki po połączeniu się z mąką.

Dodaj komentarz