Kotlety jajeczne z dynią

drukuj

Składniki ma 8 sztuk

  • 300 g upieczonej dyni
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 jajko surowe
  • masło klarowane do smażenia
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia

Przygotowanie

  • Ok 500 g dyni obrać, usunąć pestki, pokroić w 1,5 cm kostkę. Włożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez ok. 40 minut w 200 stopniach C do miękkości. Odmierzyć ok. 300 g upieczonej dyni i ostudzić ją.
  • 4 jajka ugotować na twardo, włożyć do miski, doprawić solą i pieprzem i dokładnie rozgnieść widelcem, następnie dodać dynię, kurkumę, natkę i wszystko znów rozgnieść widelcem.
  • Dodać 2 łyżki bułki tartej, 1 surowe jajko i dokładnie wyrobić masę. Uformować 4 kotlety i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu po około 3,5 minuty z każdej strony.

Dodaj komentarz