Składniki:
- 250g maku
- 4 jabłka
- 5 małych jajek
- 5 łyżek kaszy manny
- 150ml oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- otarta skórka z pomarańczy i cytryny
- 2 łyżki rumu
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 0,5 szklanki orzechów włoskich
- 0,5 szklanki żurawiny
- 100g suszonych śliwek bez pestek
Do dekoracji:
- 100g czekolady
- 1 łyżka masła
Mak podprażyć na suchej patelni, przesypać do rondelka razem ze śliwkami, zalać wrzącą wodą, pozostawić do napęcznienia (można na całą noc). Nadmiar wody delikatnie zlać, mak zmielić 3-krotnie.
Inny sposób: Suchy mak zblendować. Zalać mlekiem i chwilę pogotować razem ze śliwkami.
Oddzielić żółtka od białek, żółtka ubić z cukrem na puszystą jasną masę, ciągle ubijając wlewać olej i rum. Dodać zmielony mak, wymieszać.
Kaszę manną, proszek do pieczenia, mąkę i kakao wymieszać, wsypać do masy jajeczno-makowej. Wymieszać. Dodać starte na tarce o grubych oczkach jabłka, żurawinę i orzechy, kandyzowaną i startą skórkę pomarańczy ponownie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy (tortownica o średnicy 26cm, prostokątna blaszka o wymiarach 20x30cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45-50 minut w temp. 170st.C do tzw. Suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, jeszcze ciepłe przykryć folią aluminiową i zostawić w chłodnym miejscu na kilka/kilkanaście godzin do całkowitego wystudzenia i stężenia.
Przed podaniem polać czekoladą (w kąpieli wodnej rozpuścić tabliczkę czekolady, dodając 1 łyżkę masła).