Makowiec japoński

drukuj

Składniki:

  • 250g maku
  • 4 jabłka
  • 5 małych jajek
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 150ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • otarta skórka z pomarańczy i cytryny
  • 2 łyżki rumu
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki żurawiny
  • 100g suszonych śliwek bez pestek

Do dekoracji:

  • 100g czekolady
  • 1 łyżka masła

Mak podprażyć na suchej patelni, przesypać do rondelka razem ze śliwkami, zalać wrzącą wodą, pozostawić do napęcznienia (można na całą noc). Nadmiar wody delikatnie zlać, mak zmielić 3-krotnie.

Inny sposób: Suchy mak zblendować. Zalać mlekiem i chwilę pogotować razem ze śliwkami.

Oddzielić żółtka od białek, żółtka ubić z cukrem na puszystą jasną masę, ciągle ubijając wlewać olej i rum. Dodać zmielony mak, wymieszać.

Kaszę manną, proszek do pieczenia, mąkę i kakao wymieszać, wsypać do masy jajeczno-makowej. Wymieszać. Dodać starte na tarce o grubych oczkach jabłka, żurawinę i orzechy, kandyzowaną i startą skórkę pomarańczy ponownie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z ciastem.

Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy (tortownica o średnicy 26cm, prostokątna blaszka o wymiarach 20x30cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45-50 minut w temp. 170st.C do tzw. Suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, jeszcze ciepłe przykryć folią aluminiową i zostawić w chłodnym miejscu na kilka/kilkanaście godzin do całkowitego wystudzenia i stężenia.

Przed podaniem polać czekoladą (w kąpieli wodnej rozpuścić tabliczkę czekolady, dodając 1 łyżkę masła).

Dodaj komentarz