-
1 szklanka puree z dyni
-
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
-
1/2 szklanki oleju
-
2 jajka
-
1 szklanka mąki pszennej
-
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1 łyżeczka przyprawy do piernika (lub cynamonu)
- łyżka cukru
-
szczypta soli
- 1/2 szklanki pokrojonych orzechów – laskowych lub włoskich
Najpierw zrobić purre z dyni. Upiec dynię (30 minut w 180C). Zblendować.
Do jednej miski należy wsypać składniki suche: mąkę, cukier, sodę, proszek, przyprawę do piernika, sól i orzechy – a następnie dokładnie wymieszać. Do drugiej miski wlewamy lekko rozkłócone jajka, śmietanę, olej i puree z dyni – składniki mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Teraz wlewamy składniki mokre do suchych i mieszamy łyżką (niezbyt długo) – do czasu aż składniki się tylko połączą. Masa może być grudkowata.Masę przekładamy do foremek i pieczemy 20 minut w 190ºC.