- 80g mąki pszennej
- 70g mąki zytniej razowej
- 20g mąki ziemniaczanej
- 100g powideł (5 płaskich łyżek)
- 3 łyżki cukru
- 150g miodu (10 płaskich łyżek)
- 150g masła
- 50ml wody
- 3 jaja
- 15g kakao
- bakalie: po 20g, w sumie np. 60g
- 4 łyżeczki przyprawy do pierników
- 15ml rumu (3 łyżeczki)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Tłuszcz, cukier i miód rozpuszczamy podgrzewając, a następnie studzimy. Do masy dodajemy kolejno żółtka, powidła, mąkę wymieszaną z przyprawami, kakao i sodą oraz pozostałe składniki. Na samym końcu białka ubite na pianę. Delikatnie mieszamy. Pieczemy w 170-180 stopniach około 40 minut.