Piernik korzenny

drukuj
Składniki:

  • 80g mąki pszennej
  • 70g mąki zytniej razowej
  • 20g mąki ziemniaczanej
  • 100g powideł (5 płaskich łyżek)
  • 3 łyżki cukru
  • 150g miodu (10 płaskich łyżek)
  • 150g masła
  • 50ml wody
  • 3 jaja
  • 15g kakao
  • bakalie: po 20g, w sumie np. 60g
  • 4 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 15ml rumu (3 łyżeczki)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Tłuszcz, cukier i miód rozpuszczamy podgrzewając, a następnie studzimy. Do masy dodajemy kolejno żółtka, powidła, mąkę wymieszaną z przyprawami, kakao i sodą oraz pozostałe składniki. Na samym końcu białka ubite na pianę. Delikatnie mieszamy. Pieczemy w 170-180 stopniach około 40 minut.

Dodaj komentarz