- herbatniki 150g
- masło 80g
lub
- płatki owsiane instant
- masło orzechowe
masa serowa
- zmielony twaróg na serniki, 1kg (może być z wiaderka)
- 3-4 małe jaja
- 5 dojrzałe banany (~500g)
- 2 łyżki mąki pszennej (wychodziło też na kokosowej)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub budyń 1-2)
- można dodać zamiast 2 bananów: mleczko kokosowe = tłuszcz
- można dodać: białko w proszku
- 2 łyżki soku z cytryny
- dodatkowo: aromat cytrynowy lub waniliowy + cukier waniliowy lub inulina
Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć folią aluminiową. Herbatniki zmielić, zalać stopionym masłem i wymieszać do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Wylepić nimi dno tortownicy. Włożyć do lodówki na 0,5h.
Białka można wydzielić od żółtek i ubić.
Banany rozgnieść na miazgę, dodać twarogu, jajek, soku z cytryny, mąki. Zmiksować wszystko na jednolitą masę i wyłożyć na herbatnikowy spód.
Formę umieść w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Środkowa półka z grzaniem góra / dół. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz sernik kolejne 30 minut. Po tym czasie ustaw 120 stopni i piecz sernik ostatnie 30 minut. Po wyłączeniu piekarnika zostaw sernik w komorze pieca jeszcze na 10 minut. Potem stopniowo uchylaj drzwiczki coraz szerzej, aż wyjmiesz formę z pieca.