- 1kg mielonego twarogu + śmietanka 30%
- 3 jajka
- 50-100g masła
- 100-200g herbatników + cynamon
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 tabliczki czekolady gorzkiej
Sposób przygotowania:
- Herbatniki kruszymy
- Masło rozpuszczamyy w kąpieli wodnej i łączymy z herbatnikami.
- Małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i układamy masę z herbatników i masła na spodzie, dokładnie dociskami.
- Oddzielamy białka od żółtek, rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej.
- Do miski wkładamy twaróg, śmietankę, żółtka jaj, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i rozpuszczoną czekoladę. Miksujemy 2-3 minuty.
- W drugiej misce ubijamy pianę z białek. Łączymy białka z masą serową i wykładamy na spód z herbatników.
- Pieczemy 70 minut w temperaturze 160 °C nad brytfanką w wodą.