Sernik czekoladowy

drukuj
  • 1kg mielonego twarogu + śmietanka 30%
  • 3 jajka
  • 50-100g masła
  • 100-200g herbatników + cynamon
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 tabliczki czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

  • Herbatniki kruszymy
  • Masło rozpuszczamyy w kąpieli wodnej i łączymy z herbatnikami.
  • Małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i układamy masę z herbatników i masła na spodzie, dokładnie dociskami.
  • Oddzielamy białka od żółtek, rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej.
  • Do miski wkładamy twaróg, śmietankę, żółtka jaj, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i rozpuszczoną czekoladę. Miksujemy 2-3 minuty.
  • W drugiej misce ubijamy pianę z białek. Łączymy białka z masą serową i wykładamy na spód z herbatników.
  • Pieczemy 70 minut w temperaturze 160 °C nad brytfanką w wodą.

Dodaj komentarz