Szarlotka

Składniki: 3 jajka 200g masła 0,5kg mąki 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki śmietany mus jabłkowy z cynamonem Przygotowanie: Pomieszać wszystkie składki oprócz musu i wyrobić ciasto. Ciasto chłodzić przez godzinę w lodówce lub zamrażarce. 2/3 ciasta wyłożyć na spód formy, następnie masę jabłkową, następnie 1/3 ciasta np. w formie pasków … Czytaj dalej

Babka cytrynowa

Składniki 4 jajka (duże L), świeże i ogrzane w temp. pokojowej 200 g masła skórka i sok z 1-1,5 cytryny skórka i sok z 1 mandarynki 0,5 szklanki (100 g) cukru 1 laska wanilii lub 2 łyżki cukru wanilinowego 1 szklanka (160 g) mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki (90 g) mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku … Czytaj dalej

Bananowe muffiny

SKŁADNIKI NA 12 SZTUK 4 dojrzałe banany 100 ml oleju rzepakowego 2 jajka 250 g mąki pszennej razowej/graham 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki siekanych migdałów (najlepiej tych ze skórką) lub orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE – 15 minut Banany rozgniatamy widelcem w misce – nie musi być bardzo dokładnie. … Czytaj dalej

Sernik czekoladowy

1kg mielonego twarogu + śmietanka 30% 3 jajka 50-100g masła 100-200g herbatników + cynamon 2 łyżki mąki ziemniaczanej Płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 tabliczki czekolady gorzkiej Sposób przygotowania: Herbatniki kruszymy Masło rozpuszczamyy w kąpieli wodnej i łączymy z herbatnikami. Małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i układamy masę z herbatników i masła na spodzie, dokładnie … Czytaj dalej

Tiramisu

Składniki: 500g mascarpone 3 jajka paczka biszkoptów do pół szklanki cukru filizanka mocnej kawy 20ml likieru np. kawowego, rumu lub wódki z zapachem np. rumowym Przygotowanie: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy mascarpone i delikatnie mieszamy. Po połączeniu całości dodajemy likier i odstawiamy. Ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli … Czytaj dalej

Piernik korzenny

Składniki: 80g mąki pszennej 70g mąki zytniej razowej 20g mąki ziemniaczanej 100g powideł (5 płaskich łyżek) 3 łyżki cukru 150g miodu (10 płaskich łyżek) 150g masła 50ml wody 3 jaja 15g kakao bakalie: po 20g, w sumie np. 60g 4 łyżeczki przyprawy do pierników 15ml rumu (3 łyżeczki) 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Tłuszcz, cukier … Czytaj dalej

Sernik bananowy

spód: herbatniki 150g masło 80g lub płatki owsiane instant masło orzechowe masa serowa zmielony twaróg na serniki, 1kg (może być z wiaderka) 3-4 małe jaja 5 dojrzałe banany (~500g) 2 łyżki mąki pszennej (wychodziło też na kokosowej) 3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub budyń 1-2) można dodać zamiast 2 bananów: mleczko kokosowe = tłuszcz można dodać: … Czytaj dalej

Makowiec japoński

Składniki: 250g maku 4 jabłka 5 małych jajek 5 łyżek kaszy manny 150ml oleju rzepakowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao otarta skórka z pomarańczy i cytryny 2 łyżki rumu 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 0,5 szklanki orzechów włoskich 0,5 szklanki żurawiny 100g suszonych śliwek bez pestek Do dekoracji: … Czytaj dalej

Muffinki dyniowe z orzechami

1 szklanka puree z dyni 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 1/2 szklanki oleju 2  jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika (lub cynamonu) łyżka cukru szczypta soli 1/2 szklanki pokrojonych orzechów – laskowych lub włoskich Najpierw zrobić purre z dyni. Upiec dynię (30 … Czytaj dalej