Szarlotka

Składniki: 3 jajka 200g masła 0,5kg mąki 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki śmietany mus jabłkowy z cynamonem Przygotowanie: Pomieszać wszystkie składki oprócz musu i wyrobić ciasto. Ciasto chłodzić przez godzinę w lodówce lub zamrażarce. 2/3 ciasta wyłożyć na spód formy, następnie masę jabłkową, następnie 1/3 ciasta np. w formie pasków … Czytaj dalej

Bananowe muffiny

SKŁADNIKI NA 12 SZTUK 4 dojrzałe banany 100 ml oleju rzepakowego 2 jajka 250 g mąki pszennej razowej/graham 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1/2 szklanki siekanych migdałów (najlepiej tych ze skórką) lub orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE – 15 minut Banany rozgniatamy widelcem w misce – nie musi być bardzo dokładnie. … Czytaj dalej

Sernik czekoladowy

1kg mielonego twarogu + śmietanka 30% 3 jajka 50-100g masła 100-200g herbatników + cynamon 2 łyżki mąki ziemniaczanej Płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 tabliczki czekolady gorzkiej Sposób przygotowania: Herbatniki kruszymy Masło rozpuszczamyy w kąpieli wodnej i łączymy z herbatnikami. Małą tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i układamy masę z herbatników i masła na spodzie, dokładnie … Czytaj dalej

Tiramisu

Składniki: 500g mascarpone 3 jajka paczka biszkoptów do pół szklanki cukru filizanka mocnej kawy 20ml likieru np. kawowego, rumu lub wódki z zapachem np. rumowym Przygotowanie: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy mascarpone i delikatnie mieszamy. Po połączeniu całości dodajemy likier i odstawiamy. Ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli … Czytaj dalej

Piernik korzenny

Składniki: 80g mąki pszennej 70g mąki zytniej razowej 20g mąki ziemniaczanej 100g powideł (5 płaskich łyżek) 3 łyżki cukru 150g miodu (10 płaskich łyżek) 150g masła 50ml wody 3 jaja 15g kakao bakalie: po 20g, w sumie np. 60g 4 łyżeczki przyprawy do pierników 15ml rumu (3 łyżeczki) 1 łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Tłuszcz, cukier … Czytaj dalej

Czekolada na gorąco

Składniki 4 porcje, po 386 kcal 450 ml mleka 200 ml śmietanki kremówki 30% 100 g gorzkiej czekolady Przygotowanie Do rondelka wlać mleko i śmietankę kremówkę i mieszając podgrzać prawie do zagotowania. Stopniowo dodawać po kosteczce czekoladę cały czas energicznie mieszając. Zagotować i jeszcze chwilę pogotować aż czekolada będzie gładka i kremowa. Zdjąć z ognia … Czytaj dalej

Blok czekoladowy

Składniki: 0,5 szklanki mleka 1 łyżka cukru + 1 łyżka laktozy/inuliny 20 dkg masła (roślinnego) 1 cukier waniliowy 3 szklanki mleka w proszku 6 łyżeczek czubatych kakao Wymieszać mleko w proszku z kakao. Mleko z cukrem gotować do rozpuszczenia. Dodać masło. Zmniejszyć gaz i dodawać powoli mleko w proszku ciągle mieszając.